Wednesday, April 20, 2016

Typer av tequila

I enlighet med den officiella mexikanska standarden för tequila finns det två kategorier av tequila:
  • Tequila – Kallas även ibland för mixto och måste bestå av minst 51 % juice från tequilaagave. Resten av juicen kommer vanligtvis från majs eller sockerrör. Det står dock oftast inte mixto utan enbart 'tequila' på märkningen av flaskan.
  • Tequila 100 % agave – Måste bestå av 100% juice från tequilaagave. Det står oftast 'Tequila 100% de Agave' eller 'Tequila 100% puro de Agave' (vissa producenter lägger även till ordet 'Azul' efter ordet agave).
Inom båda dessa kategorier finns det fem olika typer av tequila:

  • Blanco ("silver") – olagrad vit tequila
  • Oro ("guld") – olagrad tequila som innehåller syntetiska färg- och smakämnen för att den ska likna lagrad tequila (i praktiken finner man ingen tequila 100% agave av denna typ utan är nästan alltid tequila mixto).
  • Reposado – lagrad på ekfat i minst 2 månader men mindre än 1 år.
  • Añejo – lagrad på ekfat i minst 1 år men mindre än 3 år (på fat med en maximal kapacitet på 600 liter).
  • Extra/Ultra añejo – lagrad på speciella ekfat i minst 3 år (på fat med en maximal kapacitet på 600 liter). Detta är en ny kategori som infördes i mars 2006.