I enlighet med den officiella mexikanska standarden för
tequila finns det två kategorier av
tequila:
- Tequila – Kallas även ibland för mixto och måste bestå av
minst 51 % juice från tequilaagave. Resten av juicen kommer vanligtvis
från majs eller sockerrör. Det står dock oftast inte mixto utan enbart
'tequila' på märkningen av flaskan.
- Tequila 100 % agave – Måste bestå av 100% juice från
tequilaagave. Det står oftast 'Tequila 100% de Agave' eller 'Tequila
100% puro de Agave' (vissa producenter lägger även till ordet 'Azul'
efter ordet agave).
Inom båda dessa kategorier finns det fem olika typer av tequila:
- Blanco ("silver") – olagrad vit tequila
- Oro ("guld") – olagrad tequila som innehåller syntetiska
färg- och smakämnen för att den ska likna lagrad tequila (i praktiken
finner man ingen tequila 100% agave av denna typ utan är nästan alltid
tequila mixto).
- Reposado – lagrad på ekfat i minst 2 månader men mindre än 1 år.
- Añejo – lagrad på ekfat i minst 1 år men mindre än 3 år (på fat med en maximal kapacitet på 600 liter).
- Extra/Ultra añejo – lagrad på speciella ekfat i minst 3 år
(på fat med en maximal kapacitet på 600 liter). Detta är en ny kategori
som infördes i mars 2006.